Hendrik Schaap (1878 – 1955).

"Paardenmarkt Rotterdam met het Witte Huis op de achtergrond"

 

Gesigneerd r.o. Marouflé. Formaat excl. lijst 25 x 30 cm.  Schaap schildertde in kleurige impressionistische stijl o.a. stadsgezichten en marktscenes.

Woonde en werkte in Rotterdam.

 

Adrianus Johannes Zwart (1903 - 1981).

"De smidse te Diever, Drenthe."

 

Gesigneerd r.o. Zwart. Titel op achterzijde vermeldt: "De smidse te Diever, Drenthe. A.J. Zwart” en gedateerd 1947. Olieverf op doek; afm. 48 x 58 cm.  Woonde aanvankelijk in zijn woonwagen en later in zijn woonboot "De Trekschuit". Trok rond en verbleef op meerdere plaatsen om daar te schilderen. Zijn laatste ligplaats was in Woerden. Schilderde in de stijl van de Haagse School o.a. plasgezichten, boerderijen, stillevens en interieurs. Dit schilderij is rechtstreeks van de kunstenaar verkregen.

Jeanne Bieruma- Oosting (1898-1994).

 

"Stilleven met kan en fruitschaal"

 

Gesigneerd r.o.  Oosting;  dagmaat 63 x 51 cm; olieverf op doek. Zij  woonde en werkte o.a. in Den Haag, Laren, Parijs en Amsterdam. Zij heeft les gehad op de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij was een veelzijdig kunstenares van onder meer stillevens, interieurs, landschappen en  portretten in figuratieve en expressionistische stijl. Werk van haar bevindt zich in het Haags Gemeentemuseum, Centraal Museum Utrecht, Singer Museum Laren. In 2022 waren er zes exposities aan haar gewijd.

Jan Adam Zandleven (Koog aan de Zaan 1868 - 1923 Rhenen).

 

"Bloemstilleven"

 

Een mooi expressief en typerend schilderij  van Zandleven.  Gesigneerd r.o.  J.A.  Zandleven en gedateerd 1914.  Marouflé. 

Afm. 38 x 33 cm.

Willem de Zwart (Den Haag 16 mei 1862 - Den Haag 11 december 1931)

“Hulp in de huishouding”

Een raak getroffen tekening in rood en zwart krijt op papier. Gesigneerd l.o. “W Z”. Afmeting 24,5 x 31 cm. Willem de Zwart was een veelzijdig kunstenaar die was opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Behalve in Den Haag heeft hij ook gewoond  en gewerkt in o.a. Amsterdam, Parijs en Laren. Hij schilderde en tekende tal van onderwerpen met name landschappen, stillevens en portretten.
Zijn stijl van schilderen was impressionistisch met kleurige levendigheid in soms dik opgebrachte verf. Hij wordt ook wel de Haagse Breitner genoemd. Werk van  hem bevindt zich in meerdere musea.

 

Theophile de Bock (Den Haag 1851 – Haarlem 1904)

Schilderijen te koop

“Sluisje bij den Noordberg te Heelsum”

 

Dit krachtig geschilderde tafereel (olieverf; marouflé, afm. 39 x 60 cm, gesigneerd r.o.) is typerend voor de Bock, zowel wat betreft de voorstelling als de stijl van schilderen. Zoals op de achterzijde staat vermeld, heeft de voorstelling betrekking op het sluisje bij de Noordberg te Heelsum, in de omgeving waarvan de Bock veel heeft gewerkt. Ook is de invloed van Barbizon herkenbaar in dit schilderij. De Bock heeft na J.W. van Borselen en J.H. Weissenbruch les gehad van Jacob Maris onder wiens invloed hij meer naar de natuur ging schilderen. Tussen 1878 en 1880 was hij ook aangesloten bij de school van Barbizon. Op zijn initiatief is in 1891 de “Haagsche Kunstkring” opgericht. Ook was hij  in 1902 oprichter van “Pictura Veluvensis” in Renkum. Hij woonde en werkte in Den Haag en later in Renkum. Het Veluwse landschap in de omgeving van Renkum en Oosterbeek inspireerde hem tot het schilderen van bos- en duingezichten. Op de achterzijde staat verder vermeld dat dit stuk is “gekocht op de tentoonstelling te Renkum in 1895”.

 

Willem Bastiaan Tholen (1860 - 1931).

Duingezicht”.

Schilderijen te koop

Gesigneerd r.o. Olieverf op board; afm. 24 x 18 cm. Tholen woonde aanvankelijk in Gouda waar hij les gaf. Daarna verhuisde hij naar Kampen waar hij veel schilderde in de omgeving van Giethoorn. Schilder van water- en riviergezichten, portretten en landschappen. Was bevriend met Paul Gabriël die ook zijn leermeester was. Verhuisde later naar Den Haag waar hij lid werd van Pulchri Studio waar hij goede contacten onderhield met meerdere schilders van de Haagse School.